Усилени гуми-предимства и недостатъци

%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0 %d1%83%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8 %d0%b3%d1%83%d0%bc%d0%b8

Всеки размер автомобилни гуми има определен индекс за натоварване, наречен товарен индекс. Неговата стойност се определя стриктно от организациите на производителите на гуми като ETRTO (Европейска техническа организация за гуми и джанти). Усилените гуми са пригодени да издържат натоварвания и налягания, по-големи от тези които са определени за стандартните гуми от даден размер. Предназначени са за случаи, в които се изисква допълнителен, по-голям капацитет на натоварване над стандартното ниво на гумата.

Как се обозначават усилените гуми?

Обозначенията за усилените гуми са няколко-Reinf, XL или  Extra Load. По-рядко се използват означения EXL, RFD и RF. От всички съкращения най-популярно е XL, което бързо заменя другите обозначения върху гумите, стартирани преди няколко години.

По какво усилените гуми се различават от стандартните?

Модел с основен капацитет на натоварване, определен за даден размер гума се нарича Стандартно натоварване (SL ). Разликата между усилената гума XL и  SL-варианта е, че  XL гумата освен че отговаря на стандартните изисквания за размера си, също така предлага възможност за използване на по-високо налягане и следователно има увеличена товароподемност. Индексът на гумата се променя когато се променя нейната повърхност (частта под протектора) или петата. Такава модификация може да включва използването на материали с повишена якост, подсилване на основните елементи на автомобилните гуми или пълното използване на допълнителни елементи. От външната страна усилените и стандартните гуми изглеждат еднакви, тъй като всички разлики са скрити във вътрешността на гумата. За водача единствената видима разлика е допълнителното натоварване или подсилената маркировка отстрани на гумата.

Какви са характеристиките на усилените гуми?

Гумите с маркировка XL имат по-голяма товароподемност, тъй като тяхната конструкция позволява да се поддържа по-високо налягане на въздуха в гумата. Максимално допустимото натоварване на колелото винаги е свързано с налягането. Ако автомобилът е сертифициран за използване с усилени гуми, то в ръководството ще бъде дадена информация за препоръчителното налягане. Таблицата по-долу показва стойностите на налягането в гумите и съответните стойности на допустимо натоварване. Избират се гуми с размери 205/55R16 - те имат  стандартна стойност  91, която позволява максимално натоварване от 615 кг на колело. XL версиите на същата гума обикновено имат товарен индекс 94, увеличавайки максималния товар на колелото до 670 кг. Това е обща разлика от 55 кг на колело.

   Таблица на наляганията и еквивалентните натоварвания за гуми с размер 205/55 R16:

По-високият капацитет на натоварване на гумите увеличава устойчивостта на високи скорости. Следователно, когато са дадени определен размер и модел на гума с няколко скоростни индекса, XL гумата ще бъде свързана с най-високия скоростен индекс.

Какви са ползите от усилените гуми?

Предимствата на усилените гуми са резултат от повишената им товароносимост. Когато нормалните и усилените гуми се използват по един и същи начин, те ще продължат по-дълго. XL гумите могат да пътуват на по-голямо общо разстояние, без да понасят вътрешни повреди, дори когато се използват интензивно. Това важи стига да се спазва препоръчителното от производителя натоварване на превозното средство. Усилените гуми имат по-голяма устойчивост на механични повреди, причинени от удар в бордюр с висока скорост. Те имат и по-добри свойства на сцепление. По-голяма твърдост на гумата осигурява стабилност, по-ефективно предаване на мощността на автомобила пътната обстановка, по-бърза реакция на завоите и по-голяма устойчивост на допълнителни товари и сили.

Кои са недостатъците на усилените гуми?

Разбира се, няма такова нещо като усилена гума. Всеки модел е така проектиран, че е изчислен компромис между различните параметри и това все още важи за усилените гуми. По-съществените недостатъци на усилените гуми са:

-По-високи нива на шум. Изискванията а сертифициране на гумите позволяват на усилените гуми да произведат  1  dB (децибел)

По-вече шум от нормалните гуми.

-Използване то на армировката може да включва увеличаване дебелината на лицето (под протектора) и рамото на гумата. Това от своя страна може да доведе до повишено съпротивление при търкаляне и по-голям разход на гориво. Усилването обикновено води до увеличаване на теглото и масата на гумата, което води до по-голям разход на гориво. Модификациите могат да доведат до понижаване на комфорта при шофиране в сравнение с използването на нормални гуми, въпреки че тези разлики ще бъдат минимални и рядко се усещат от водача.

Заслужава ли си да купите подсилени гуми?

На първо място, всяка информация свързана с необходимостта от използване на XL гуми, обикновено се намира в наръчника на автомобила. Това ще детайлизира какви усилени гуми могат да се използват, давайки препоръчителна стойност на налягането. Това често се използва при микробуси. Усилените гуми често се използват и при спортните автомобили. Ако производителят на превозното средство е получил сертификат за превозното средство, работещо върху усилени гуми, то е безусловно необходимо да се спази това изискване. Купуването на гуми със стандартен товарен индекс, тъй като те са по-евтини от усилените е нарушение на условията за безопасност и може да има неприятни последици.

Също така е добра идея да закупите усилени гуми, ако:

Често пътувате със значителен товар. В този случай използването на XL гуми може да подобри живота на вашите гуми.

Имате автомобил с мощен двигател. XL гумите ще осигурят по-голяма стабилност по ъглите и по-добра реакция както при ускорение, така и при спиране с висока скорост.

Както можете да видите, има редица ползи от усилените гуми, като се има в предвид техните недостатъци. Има само някои специфични обстоятелства, в които те са полезни. Повечето шофьори предпочитат да използват стандартни автомобилни гуми, но трябва да сте наясно със специфичните изисквания на вашето превозно средство.

 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
СЪГЛАСЕН СЪМ