Не видът на гумата, а дълбочината на грайфера е важна за зимата

%d1%81%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0 %d0%bd%d0%b0 %d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b8 %d0%b3%d1%83%d0%bc%d0%b8

След изменението в Закона  за движение по пътищата (ЗДП) бе избран компромисния вариант, за да могат шофьорите да ползват летните си гуми, стига да не са много изтъркани. Това е разрешено само в някои части на България, където  зимата е по-мека.

В повечето държави в ЕС зимните гуми не са задължителни, но има и някои изключения. В някои държави като Естония, Латвия, Швеция, Финландия и Словения използването на зимни гуми е задължително. В други като Австрия, Румъния, Хърватска, Чехия, Словакия, Германия, Люксембург и Норвегия използването на зимни гуми е задължително. В Италия, Испания и Франция употребата на зимни гуми е задължителна само при наличие на специален знак и в планинските райони.

Германия засилва изискванията си за зимни гуми- от 1 юни 2018г.започва да действа закона, който предвижда задължителното използване на зимни гуми през най-студените месеци на годината. Официално зимни гуми ще се считат само тези, които са маркирани  със снежинка на фона на планина с три върха (3PMSF) . Това нововъведение  ще засегне зимните гуми, които ще бъдат пуснати на пазара  след 1 януари 2018г.. Въпреки това е възможна и  експлоатацията на гумите, произведени преди определената дата, имащи само обозначението „М + S”.

В повечето държави обаче, включително и в България, използването на зимни гуми  не е задължително, но въпреки това остава ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
СЪГЛАСЕН СЪМ